Spaans benauwd

26 september 2014

In mijn familie wordt een Bijbel uit het begin van de vorige eeuw bewaard. Het was in die tijd de gewoonte om op de open gedeeltes van de titelpagina belangrijke familiegebeurtenissen vast te leggen. Het ging dan om huwelijken, geboortes en sterfdata. In die bewaard gebleven Bijbel staat achter een paar namen ook waaraan de ongelukkigen zijn overleden, natuurlijk in het alles goedmakende prachtige handschrift waar iedereen in die tijd over leek te beschikken. Achter die namen staat: Spaansche griep.

De naam van die ziekte mag dan redelijk onschuldig klinken, maar schijn bedriegt. De schattingen over het aantal slachtoffers lopen uiteen van 40 tot 100 miljoen. Een ware pandemie die vooral jonge mensen trof en meer slachtoffers maakte dan de complete, toen net afgelopen Eerste Wereldoorlog, bijna niet voor te stellen. Scholen werden gesloten, mensen bleven thhuis, paniek alom.

Ebola heeft ook een doelgroep, las ik. Deze ziekte richt zich op de armen, vooral omdat zoiets cruciaals als hygiëne in al die sloppenwijken maar moeilijk op peil te houden is. Wat het bestrijden ook bemoeilijkt is het idee dat de CIA ebola heeft uitgevonden. En nu aan het uitproberen is in Afrika. Ook wordt met de beschuldigende vinger naar Israël gewezen. Eigenlijk precies zoals Hans Westerman beschrijft in ‘Stikvallei’, over een vulkanische uitbarsting van dodelijk gas. Het wantrouwen is dan ook zo groot dat voorlichters worden gedood omdat men denkt dat zij de ziekte juist verspreiden.

Intussen schat de WHO dat het aantal slachtoffers wel op 20000 kan uitkomen. Ik vrees dat het nog wel eens veel meer zouden kunnen worden, ervan uitgaand dat elke ebola-dode zelf minstens vijf anderen heeft besmet. Ebola zal geen tientallen miljoenen slachtoffers maken zoals ooit de Spaanse griep, maar waar het virus van de laatstgenoemde ziekte al na een paar jaar zijn kracht verloor, zal dit een veel langduriger probleem worden. Voor de Afrikanen wel te verstaan. Hier zal een dergelijke ziekte niet veel kans krijgen, of het virus moet al op een rare manier muteren, je weet het maar nooit. Wij in het westen zullen dus niet zo gauw gevaar lopen, wij krijgen het eerder Spaans benauwd bij het zien van een stel halve zolen uit Syrakije. En onze ervaringen met een vergelijkbare ziekte als toen in 1918? Sorry, vergeten...

Reageert de wereld daarom zo lauw op de problemen in Afrika?